Naar inhoud

Afval verbranden in de openlucht

Afval verbranden in de tuin is verboden. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Maar ook het stoken van snoeihout of plantenresten is niet zo'n goed idee.

Wat zijn de alternatieven?
Voor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplossingen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is daarom erg belangrijk.

Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. Wat niet meer kan gebruikt worden, gaat naar speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgaszuivering en energierecuperatie.
Sorteren is goed, maar preventie is nog beter.

Enkele tips om afval te voorkomen en ongezond stoken te voorkomen:
-
Plak een antireclamesticker op je brievenbus en je hebt meteen veel minder oud papier.
- Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa's snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.
- Veel tuinafval kun je perfect zelf composteren.
- Snoeihout kun je hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je ook onkruid.
- Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als omheining. Je zorgt bovendien voor een schuilplaats voor kleine dieren en dus voor meer biodiversiteit.

Met wat goede wil en fantasie verwerk je al je tuinafval ter plaatse. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen!

Wat zegt de wet?
De wet is duidelijk: papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel verbranden, is verboden. Op minder dan honderd meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen, heiden en de meeste akkers mag je ook geen tuinafval in openlucht verbranden.

Wat met de BBQ van mijn buurman?
Buiten afspraken maken en vragen om rekening met je te houden, kan je niets doen tegen de geuren van de barbecue van je buurman. In zijn eigen tuin mag je buurman altijd en overal barbecueën. Doet hij dat goed, dan zijn er praktisch geen vlammen en geen rook.

En de afvalverbrandingsinstallaties?
In Vlaanderen zijn alle afvalverbrandingsinstallaties uitgerust met een geavanceerde rookgaszuivering. Ze verwerken tonnen restafval maar stoten allemaal samen toch véél minder vervuilende en ongezonde stoffen uit dan open vuurtjes in de tuin. Bovendien zetten ze een groot deel van de warmte om in groene stroom. Zo gaat zelfs het restaval niet helemaal verloren.

Waar moet ik op letten als ik toch -legaal- tuinafval wil opstoken?
-
Respecteer de wet
Tuinafval moet steeds ter plekke verbrand worden. Volg de wetgeving in je gemeente of stad (minstens 100 meter afstand).
- Verbrand je tuinafval niet in de kippenren
Het verbranden van tuinafval in de kippenren om zo je kippen extra kalk te geven, en stevigere eieren te krijgen, is geen goed idee. Het klopt dat de as van snoeihout en ander tuinafval relatief veel kalk bevat. Maar verbranding in de openlucht doet heel wat ongezonde stoffen vrijkomen. Een deel daarvan komt in de eieren terecht. Niet doen dus!
- Blijf in de buurt
Laat een vuur nooit onbewaakt branden of smeulen. Gun het vuur de tijd om vanzelf te doven. Pas extra op voor kinderen, een ongeluk is snel gebeurd.

Praktisch

Milieudienst

Gemeentehuis
Sint-Maartensplein 19
8680 Koekelare


Tel:  051 61 04 86
Fax:  051 58 84 96
E-mail

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8u30 tot 12u30
13u30 tot 19u
Dinsdag 8u30 tot 12u30
Woensdag 8u30 tot 12u30
Donderdag 8u30 tot 12u30
Vrijdag 8u30 tot 12u30