Naar inhoud

Milieuvriendelijk op weg

Mobiliteit

Steeds meer autoverkeer
Je kunt er niet omheen: het verkeer wordt steeds drukker. Niet alleen het aantal wagens stijgt, maar ook het gebruik ervan kent een sterke groei.

Deze evolutie heeft een enorme impact op het milieu. De uitstoot van fijn stof, CO2 en andere broeikasgassen zorgen voor de verdere opwarming van het klimaat en voor gezondheidsproblemen. Autowegen doorkruisen het landschap, waardoor de natuur versnipperd wordt en dieren slachtoffer zijn van het verkeer op die wegen. Het vele autoverkeer vermindert de leefbaarheid. Lawaai en geurhinder zorgen voor stress. Alle afgedankte wagens vormen een reusachtige afvalberg.

Een ander gevolg van het drukke verkeer zijn de ongevallen. Elk ongeluk is er een teveel en is traumatisch voor de betrokkenen en nabestaanden.

De dure olie slaat een gat in de portemonnee van veel autogebruikers. De vele files belasten trouwens niet alleen de leefbaarheid van de omgeving, maar ook de economische bereikbaarheid van de steden en bedrijven.

Alle autoverkeer zomaar gaan bannen is onmogelijk. Anderzijds kun je je de vraag stellen of je een brood zonodig met de wagen moet gaan halen en of je die 3 km naar het werk niet per fiets kan afleggen i.p.v. met de wagen. Een meer verantwoord gebruik van de wagen kan veel problemen vermijden of beperken.

Enkele alternatieve vervoersmiddelen op een rijtje

Niet al je verplaatsingen hoef je met de wagen te doen. Voor korte afstanden kun je de fiets overwegen, of misschien kun je wel te voet gaan. Met de fiets kun je vlot een afstand van 5 km overbruggen. De helft van al onze verplaatsingen gaat niet eens zo ver! Je bespaart flink wat centen: geen benzine, geen parkeergeld, geen abonnement op de fitness want al die kleine fietsritjes houden je fit! Voor korte afstanden is de fiets de snelste optie: geen omwegen, geen files, geen zoektocht naar een parkeerplaats. En uiteraard is fietsen of te voet gaan goed voor het milieu.

Probeer eens de bus of de trein. Laat je voeren en geniet van je krant terwijl je op weg bent. Neem de fiets naar je bushalte of naar het station. Neem eens een kijkje op www.delijn.be of op www.nmbs.be.

Is het openbaar vervoer, de fiets of te voet gaan toch geen optie voor jou? Probeer dan samen te rijden. Hoe meer passagiers samen rijden, hoe voordeliger en hoe minder belasting voor het milieu. Carpoolen is nog gezellig ook! Neem een kijkje op www.carpoolplaza.be en zoek een carpoolpartner.  

Onze gemeente kiest voor milieuvriendelijke mobiliteit
Het gemeentebestuur zet in op alternatieven voor het autoverkeer, in de eerste plaats de fiets. Om de fietsverplaatsingen aan te moedigen, investeert de gemeente mee in de aanleg van veilige en comfortabele fietspaden. Zo werd recent al een nieuw fietspad aangelegd langs de Korkentapstraat, de Bovekerkestraat en de Ringlaan. Momenteel is men volop bezig met de voorbereidingen voor de aanleg van een fietspad langs de Moerestraat.

De actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’ die liep van 5 mei tot 9 juni is ondertussen afgelopen. Hierbij wensen wij alle deelnemers te danken. Maar liefst 780 spaarkaarten werden binnengebracht! De winnaars zijn ondertussen bekendgemaakt.

Praktisch

Milieudienst

Gemeentehuis
Sint-Maartensplein 19
8680 Koekelare


Tel:  051 61 04 86
Fax:  051 58 84 96
E-mail

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8u30 tot 12u30
13u30 tot 19u
Dinsdag 8u30 tot 12u30
Woensdag 8u30 tot 12u30
Donderdag 8u30 tot 12u30
Vrijdag 8u30 tot 12u30

Meer info