Naar inhoud

Hang rookmelders!

Affiche rookmelders

Heb jij al rookmelders hangen? Neen? Er sterven nog steeds (té) veel mensen in een woningbrand. En dat kan voorkomen worden. Daarom lanceren de West-Vlaamse hulpverleningszones, Zone Westhoek, Fluvia, Midwest, en Zone 1 een heuse sensibiliserende rookmelderscampagne, waarbij het belang van een goedwerkende rookmelder wordt gepromoot.

De campagne moet de mythe onderuit halen dat de hond je als waker wel alarmeert voor een brand in huis. Vertrouw er toch niet blindelings op. Want Max, die ruikt het niet altijd…

Rookmelders laten je niet stikken
Afgelopen jaar werd bij ruim 1.300 gezinnen naar de aanwezigheid van rookmelders gepolst in hun woning. De resultaten zijn frappant. Maar liefst 54% van de ondervraagden hebben geen rookmelder hangen: bij de eigenaars is dat 54%, bij de huurders 38%. En dat terwijl de aanwezigheid van rookdetectie in huurwoningen verplicht is.

Een rookmelder alarmeert je steevast bij brand. Rookmelders zijn trouwens ook verplicht in huur-, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Vanaf 2020 is één rookmelder per woning verplicht.

Waar installeer je rookmelders?
-
op elke verdieping van je woning
- aan het plafond op minimaal 30 cm van de hoek/muur
- in de slaapkamers, de inkomhal, bovenaan de traphal, op de overloop, in de nabijheid van de keuken, de woonruimtes en de wasruimte

Om te vermijden dat de rookmelders vals alarm slaan, plaats je ze beter niet in de keuken (kookdampen), garage (rook van startende motor) of de badkamer (waterdamp). Een rookmelder ophangen naast een open venster of verluchtingsopening is ook geen goede plaats. 

Vanaf maandag 11 september kan je een rookmelder kopen aan het onthaal van het gemeentehuis. De kostprijs bedraagt € 16.

datum van het bericht: donderdag 07 september 2017