Naar inhoud

Provinciegouverneur Decaluwé heft provinciaal algemeen nood- en interventieplan op

Op zaterdag 1 april rond 11u30 besliste provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, om het provinciaal algemeen nood- en interventieplan naar aanleiding van het salpeterzuurlek in Zevekote (Gistel) op te heffen.

Enkel de gemeente Gistel schakelt terug over naar de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan. Dat betekent dat de gemeente de coördinatie opnieuw overneemt. De situatie is onder controle, enkel op de site met de tank werden nog sporen van salpeterzuur gemeten; 0,6 parts per million (ppm). De waarden in de omliggende zones waren volledig negatief.

Er is nog een beperkte perimeter van 300 meter rond de tank ingesteld. Momenteel is de tank met de scheur die zorgde voor het lek, volledig leeggepompt en wordt hij gespoeld met water. Dat residu wordt met de hulp van chemiebedrijf BASF verwijderd.

Nadat de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle naar huis mochten, onder begeleiding van de brandweer, mogen nu ook de bewoners van Zevekote (Gistel) naar hun woning terugkeren. De coördinatie van het vrijgeven van de woningen gebeurt aan het ontmoetingscentrum ‘Zomerloos’ in Gistel. Inwoners kunnen zich daar aanmelden vanaf 12u30. De brandweer staat klaar om de getroffen bewoners naar huis te begeleiden. Na de vrijgave van een woning wordt gevraagd om die voldoende te ventileren.

Bij de achtergelaten (huis)dieren kan op een eenvoudige manier vastgesteld worden of de dieren hinder ondervonden van de giftige gaswolk: hebben ze geen ademhalingsproblemen of last van tranende ogen, dan is er geen probleem.

Mensen met schade kunnen klacht indienen vanaf maandag 3 april. Personen die schade geleden hebben, kunnen vanaf maandag 3 april klacht indienen bij de wijkdienst van de lokale politie in het administratief centrum in Gistel (Heyvaertlaan 18).

datum van het bericht: zaterdag 01 april 2017