Naar inhoud

Lek in Zevekote: Provinciale crisiscel komt opnieuw samen

Op zaterdag 1 april om 9 uur komt de provinciale crisiscel, onder voorzitterschap van de provinciegouverneur van West-Vlaanderen,Ze bespreken er de gemeten waarden en de eventueel bijkomende maatregelen naar aanleiding van het salpeterzuurlek in Zevekote (Gistel). Om 6 uur zijn de brandweerdiensten begonnen met de metingen van de concentraties van het salpeterzuur in de lucht.Carl Decaluwé, opnieuw bijeen, in de brandweerkazerne in Gistel.

Op zaterdag 1 april om 10 uur vindt in het ‘OC Zomerloos’ in Gistel een extra infovergadering plaats voor de getroffen bevolking. Ze zullen er meer informatie krijgen over de metingen en de terugkeer naar de woningen.

Binnen de perimeter waar men na het lek concentraties van het salpeterzuur heeft gemeten, werden alle mensen geëvacueerd. Ze kunnen naar huis terug als hun woning gescreend werd en het resultaat goed bevonden is.

Na de vrijgave van een woning wordt gevraagd om die voldoende te ventileren. Momenteel kunnen er uit de getroffen regio (Zevekotestraat – Reyvaertweg (Gistel) - Baan op Zande (Zande) - Bruggestraat vanaf de Kerk (Sint-Pieters Kapelle) - Steenstraat thv autosnelweg - N33 en de Nieuwpoortsesteenweg richting Zevekote) geen dieren, planten, dierlijke of plantaardige producten voor consumptie vrijgegeven worden. Dat kan pas nadat het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een positieve uitspraak over de veiligheid van het voedsel doet.

Aan particulieren wordt aangeraden om niets te nuttigen van eigen kweek als ze in de risicozone wonen. Ook putwater mag niet genuttigd worden alvorens er een positieve uitspraak is van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Algemene info over het salpeterzuurlek rechtstreeks vanuit de crisiscel: www.west-vlaanderen.be/crisiswvl of www.west-vlaanderen.be/nieuwsdatum van het bericht: vrijdag 31 maart 2017