Naar inhoud

Nieuwe online toepassing voor schoolfietsroutekaarten

Schoolfietsroutekaart

Om de verkeersveiligheid van de fietsende leerlingen te verbeteren, brengt het West-Vlaamse provinciebestuur bij de start van het schooljaar schoolfietsroutekaarten uit. 30 schoolfietsroutekaarten kunnen online geraadpleegd en gedownload worden via www.schoolfietsroutekaart.be.

Een online fietsroutekaart biedt een aantal voordelen: updates zijn sneller mogelijk en de gebruiker kan inzoomen tot op het gewenste niveau dankzij integratie met Google Streetview. Naast de meest aangewezen fietsroutes kunnen leerlingen ook de bus- en tramlijnen en hun haltes raadplegen. De applicatie is gratis en wordt automatisch aangepast voor optimaal gebruik op zowel desktop, laptop als smartphone.

Wie wil, kan de kaarten zelf afprinten. Op de afdruk staan standaard heel wat tips, onder andere over openslaande portieren, dode hoek vrachtwagens enz. Ook enkele nuttige plaatsen zoals het sportterrein, de bibliotheek of het gemeentehuis worden op de kaarten aangeduid. De fietsroutekaart voor Koekelare kan je hieronder ook als pdf downloaden.

Schoolfietsroutekaarten voor 30 West-Vlaamse gemeenten
Voor de stad Brugge werd een nieuwe schoolfietsroutekaart gemaakt. De kaarten van Avelgem, Blankenberge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Torhout en Waregem werden herwerkt. De andere 21 kaarten (Anzegem, Beernem, De Panne, Gistel, Harelbeke, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Kuurne, Lendelede, Lichtervelde, Menen, Nieuwpoort, Oostende, Poperinge, Roeselare, Veurne, Wevelgem, Zedelgem en Zwevegem) bleven ongewijzigd, maar kunnen voortaan sneller aangepast worden dan bij de papieren versie het geval was.

Voor leerlingen van eerste graad secundair onderwijs
De kaarten moedigen het gebruik van de fiets aan en zijn bedoeld voor de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze leerlingen zijn net overgestapt naar de secundaire school en gaan in vele gevallen voor het eerst met de fiets naar school.

Gebruik in de klas
Bovendien kunnen leerkrachten de kaart optimaal gebruiken in de klas voor een les over verkeer en mobiliteit of om de leerlingen te leren omgaan met kaartmateriaal. De toepassing bevat ook een tool om oppervlakten en lengtes te berekenen. De achterliggende kaarten bestaan zowel uit klassieke wegenkaarten als een topografische kaart en luchtfoto’s.

De schoolfietsroutekaarten zijn een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de betreffende gemeenten, lokale politie, scholen en de Fietserbond.

www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten
www.schoolfietsroutekaart.be

datum van het bericht: donderdag 08 september 2016